Snelle interventie bij mentale problemen is cruciaal

In een maatschappij waarin mensen kostbaar zijn, zijn lange wachttijden funest. En juist voor werknemers die kampen met mentale gezondheidsproblemen is dit een enorme last. Snelle interventie bij mentale gezondheidsproblemen is namelijk niet alleen cruciaal voor het welzijn van werknemers, maar ook voor behoud van de productiviteit op de werkvloer. Bij Arbo Gezondheidscentrum vinden wij dat er tijdig ingegrepen moet worden, zodat werknemers snel en doelgericht terug kunnen in het arbeidsproces. Van wachten op hulp wordt niemand beter. Geen gedoe, geen vertraging, maar concrete oplossingen die zowel de werknemer als de organisatie vooruit helpen. Meer weten? Lees dan verder.

Het probleem van lange wachttijden

Een werknemer is uitgevallen, kan niet werken en heeft zo snel mogelijk hulp nodig. Vaak gaan er dan weken, soms zelfs maanden, overheen voordat een werknemer bij een specialist terechtkan. Dit is niet alleen frustrerend, maar heeft ook ernstige gevolgen voor de gezondheid en het herstel van de werknemer en dus ook voor de re-integratie. In Nederland is de gemiddelde wachttijd voor een specialistische behandeling gemiddeld 12 weken. Dit is een veel te lange periode voor iemand die kampt met mentale gezondheidsproblemen. Elke dag zonder adequate hulp kan namelijk leiden tot verergering van de klachten en een moeizamer herstel. Dit heeft dan ook niet alleen gevolgen voor het individu, maar ook voor de werkgever en de samenleving als geheel.

Vroegtijdige interventie is cruciaal

Volgens het Trimbos-instituut is preventie van psychische problemen, zoals depressie, essentieel om economische kosten en verzuim op de werkvloer te verminderen. Uit onderzoek blijkt dat depressie één van de belangrijkste oorzaken is van ziekteverzuim, wat de noodzaak van vroege interventies onderstreept (Trimbos). Daarnaast benadrukt Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) ook het belang van mentale gezondheid en de impact daarvan op de werkplek. Daarom kunnen alle diensten van het Arbo Gezondheidscentrum ook preventief ingezet worden.

Lange wachtlijsten zijn onnodig

Bij Arbo Gezondheidscentrum zien wij ook het belang van vroegtijdige interventie bij mentale gezondheidsproblemen. Daarom staat bij ons niemand in de wacht. Hoe we dat doen? Zodra een medewerker zich ziekmeldt, komen wij direct in actie. En hiermee bedoelen we niet volgende week of volgende maand, maar een paar dagen na de ziekmelding. Daarna bieden wij een breed scala aan diensten onder één dak aan; van gecertificeerde arbodienstverlening, coaching, medische consultaties en zelfs geestelijke gezondheidszorg. Zo zorgen wij ervoor dat zowel het welzijn van de werknemer als de productiviteit gewaarborgd wordt.

Geen wachttijden en direct hulp, want van wachten op hulp wordt niemand beter.

Meer weten?

Meer weten over wat Arbo Gezondheidsdienst voor jou kan betekenen? Neem dan contact met ons op en we plannen snel een afspraak om te bespreken hoe snel we jou kunnen helpen.

MEER INFORMATIE?

Heb je specifieke vragen of wil je meer weten over onze arbodiensten? Neem gerust contact op via ons contactformulier, per e-mail of telefoon. Ontdek vandaag nog hoe wij je kunnen helpen. Want niemand wordt beter van wachten op hulp.

Gerelateerde artikelen